Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk en hebt u geen ervaring met douaneformaliteiten, -software en reglementering, raden wij aan contact te nemen met een douane-expediteur. Hij kent de regelgeving en kan de formaliteit voor u vervullen. Stream Software helpt u graag verder met naam en adres van één van hun douane expediteurs in uw buurt.

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk en/of hebt u ervaring met douaneformaliteiten in het algemeen lees hieronder hoe Stream Software u kan helpen. Pragmatisme is de regel bij Stream Software. Vandaar vindt u hieronder de softwareoplossingen die SSW kan aanbieden om uw Brexit te ondersteunen:

Export

Voor de verlader of douane-expediteur: Stream software levert een export aangifte die u onmiddellijk elektronisch kan doorsturen aan E-balie (Rx-Seaport te Zeebrugge) met aanvulling van de Ferry gegevens.

Bovendien levert Stream Software een Transit NCTS-software waarmee u naar een Kantoor van Bestemming in het Verenigd Koninkrijk een NCTS bericht kan sturen. Er ligt bij de Europese Commissie en het UK een voorstel op tafel, waarbij, ook bij een harde Brexit, het Verenigend Koninkrijk lid blijft van de NCTS-conventie. Door de NCTS uit te stellen vanuit het Kantoor van Uitvoer op een Kantoor van Bestemming in het UK, wordt Zeebrugge een Kantoor van Doorgang. Wanneer uw zending aan de terminal komt zal de terminal de gegevens van uw zending bij Rx-Seaport kunnen afhalen om de aankomstbevestiging (IE507) aan de douane te sturen.

Voor de (Ferry)terminal: U kan de gegevens van de aankomende zendingen begeleid van een uitvoeraangifte doorsturen aan de douane met een IE507 elektronisch XML bericht geleverd door Stream Software. Daarnaast levert Stream Software het elektronisch douane exportmanifest dat u ook rechtstreeks kan doorsturen aan de douane.

Import

Voor de importeur / douane-expediteur: Om oponthoud in Zeebrugge te vermijden, dient U ervoor te zorgen dat uw douane invoer-aangifte ingestuurd wordt van zodra de goederen op het douanemanifest (Cuscar bericht) ter beschikking zijn.

Komt de zending binnen begeleid van een Transit document (NCTS bericht), en Zeebrugge is niet het Kantoor van Bestemming, maar enkel het Kantoor van Doorgang, dan is de Cuscar voorzien van een specifieke douanestatus (TT). Daardoor wordt het Cuscar bericht automatisch aangezuiverd en is er een snelle afhandeling. Let wel: goederen aangebracht in Zeebrugge, kunnen wettelijk gezien, niet verder vervoerd worden zonder de aanzuivering van het (elektronisch) douanemanifest.

Voor de (Ferry)terminal: Stream Software levert het ENS bericht (Entry Summary Declaration) dat u aan de Belgische douane kan doorsturen. Er is een standaard interface ter beschikking waardoor u de ENS automatisch kan opvullen vanuit uw intern (ferry) ERP-systeem. Eénmaal het ENS bericht gegenereerd, kan u vanuit het ENS bericht het Cuscar bericht (elektronisch douanemanifest) automatisch laten genereren. En u kan het dan uiteraard doorsturen aan de douane.

Louter ter info: De bovenstaande aangehaalde programma’s zijn bestaand en kunnen gedemonstreerd worden. Neem hiervoor contact met onze customer service of ons salesteam of bel: +32 3 825 77 74.